Bruiloft in de Tuinorganiseren

Stel je eens voor: vier jullie bruiloft in de tuin! Denk aan de prachtige boomgaard van je buren of misschien hebben je (schoon)ouders wel een tuin die volledig in bloei staat rondom jullie trouwdatum. Zie jij het zitten om te trouwen in de tuin? Je viert de mooiste dag in een unieke omgeving en je hebt alles zelf in de hand. Dat klinkt geweldig toch?! Maar hoe vraag je dit precies aan bij de gemeente en hoe kom je aan een geschikte tuin? Van het regelen van een cateraar tot het decoreren met bloemen en leuke lampionnen, lampjes en meubels.

Hoe je bruiloft in de tuin organiseren.

Wat moet je regelen voor een bruiloft in de tuin?

In dit artikel lees je alles wat je moet regelen voor een bruiloft in de tuin:

 • Vind de perfecte plek om te trouwen in de tuin;
 • Laat de trouwlocatie benoemen door de gemeente;
 • Regel logistieke zaken, zoals parkeerplaatsen, toiletten en stroomvoorziening;
 • Decoratie om jullie bruiloft in de tuin mee aan te kleden;
 • Lampionnen of andere sfeerverlichting voor ’s avonds;
 • Boek catering op locatie;
 • Huur servies, stoelen, een stretchtent of partytent, een muziekinstallatie etc.;
 • Bestel bloemen om de tuin mee te versieren;
 • Regel een photobooth of ander vermaak voor de bruiloftsgasten.

Bruiloft in de tuin – Wat regel je met de gemeente?

Je mag (helaas) niet overal trouwen. Meestal trouw je op een door de gemeente aangegeven ‘officiële trouwlocatie’.  Heb je een andere locatie voor ogen, zoals een bruiloft in de tuin, dan moet je het één en ander regelen. Wat je precies moet regelen, is afhankelijk van de gemeente waarin je trouwt. Er is een groot verschil in regels bij gemeenten en ons advies is om eerst bij jouw gemeente na te gaan wat deze regels zijn. Er zijn enkele gemeenten waarin je overal officieel kunt trouwen, maar bij de meeste gemeenten zul je, bij een bruiloft in de tuin, de locatie eenmalig tot trouwlocatie moeten laten benoemen. Daarnaast mag er niet op alle locaties tot laat muziek gedraaid worden. Zijn jullie met een grote groep gasten, dan is er soms sprake van een verplichte melding van je feest bij de gemeente.

De perfecte trouwlocatie voor een bruiloft in de tuin

Waar moet een locatie aan voldoen als perfecte plek voor jullie bruiloft? Allereerst moet er natuurlijk voldoende ruimte zijn voor het aantal gasten dat jullie uitnodigen. Is er genoeg plaats voor de verschillende onderdelen van de dag en voor het aankleden van de locatie met bijvoorbeeld een bar, een foodtruck, een tipi of stretchtent? Om te berekenen hoeveel je ongeveer aan ruimte nodig hebt, kun je de volgende rekensom gebruiken: 

 • Voor de receptie: 1 m2 per persoon
 • Voor het feest met een buffet: 1,5 m2 per persoon
 • Voor een zittend diner: 1,5 tot 2 m2 per persoon

Dit moet je regelen als je wilt trouwen in de tuin

In principe kan elke locatie met een goede tent en toffe aankleding worden omgetoverd tot de perfecte trouwlocatie. Zelfs als er op de locatie geen voorzieningen zijn, kun je er met een mobiele keuken, bar en toiletruimte voor zorgen dat het een pareltje van ’n trouwlocatie wordt. Er zijn veel belangrijke zaken waar je aan moet denken voordat je de trouwlocatie definitief maakt, zoals de parkeergelegenheid, toiletten en stroomvoorzieningen.

Wil je jouw bruiloft helemaal zelf regelen, dan komt daar superveel bij kijken. Hieronder geven we alvast wat tips waar je rekening mee kunt houden wanneer je een bruiloft in de tuin organiseert. Verderop in dit artikel lees je hoe een zelfstandig trouwambtenaar je een beetje op weg kan helpen met de organisatie van jullie ceremonie.

Huur een tent

Misschien wel het belangrijkste: zorg voor een mooie of Stretchtent (party)tent. Wat de weervoorspellingen ook zijn; helaas weet je in nooit zeker of het gaat regenen. Daarnaast is een tent een fijne plek om eventuele kou te ontvluchten in de late uurtjes.

Tags : TuinmeubelenPicknicktafelParkbankTable de jardin boisTable Bois